Een unieke brouwerij
op een unieke plek
BOEi is een maatschappelijke onderneming met een passie voor het restaureren en herbestemmen van (industrieel) erfgoed.
In de 18e en 19e eeuw was Oldenzaal een stad met veel kleine weverijen en spinnerijen. Voor al deze bedrijvigheid was opslag nodig en daarom waren er in de binnenstad diverse magazijnen gevestigd, waaronder dit Bombazijn-gebouw. Dit is is het enige magazijn uit die periode dat nog bestaat. De Bombazijn als naam verwijst naar sterke textielsoort bombazijn voor werkkleding.
Inmiddels heeft de Stichting Oldenzaalse Stadstuine dit pand in volledige eigendom, mede dankzij het vertrouwen van de stichting BOEi en een groot aantal founders van het eerste uur.
Het gebouw in het oude centrum grenst aan de oude Palthe Tuin, een van de nutstuinen uit de ommuurde middeleeuwse stad. Waarschijnlijk werd het magazijn ook gebruikt door de heer Palthe zelf, die een katoenspinnerij had op het naastgelegen perceel. Verder heeft de Bombazijn later nog dienst gedaan als slagerij, bakkerij en meest recentelijk als chocolaterie.
… Niet alleen wordt hiermee een karakteristiek erfgoedobject bewaard en zelfs functioneel in de productiesfeer teruggebracht, maar wellicht nog belangrijker vormt dit kleine pand een essentiële schakel in de verdedigingslinie voor het behoud van het unieke karakter van de binnenstad van Oldenzaal.…het gebouwtje van de Bombazijn speelt een belangrijke rol in het vasthouden van die kwaliteit, die oude waarden … Rijksbouwmeester Pi de Bruijn
Wat gaat er nu precies gebouwd worden?
Een voordeel van een stapsgewijze voortgang van de ontwikkelingen is dat er meer tijd is om de bouwplannen voor de Bombazijn heel zorgvuldig samen te stellen. In de afgelopen periode hebben bestuur, brouwexperts en de architect volop overleg gehad om tot het best mogelijke ontwerp te komen. Er ligt nu een compleet bouw- en inrichtingsplan, dat precies past bij de historie van het gebouw, de groene omgeving, de toekomstige rol van de Bombazijn in de binnenstad van Oldenzaal, de wensen van de brouwers en de mogelijke bijkomende functies van het gebouw die er toe bijdragen dat de Bombazijn in alle opzichten een aanwinst is voor de stad.
Bovengronds
Het huidige gebouw wordt zoveel mogelijk in de huidige staat gehandhaafd. Ook aan de binnenzijde worden unieke elementen zoveel mogelijk in de originele staat behouden. Het gebouw wordt uitgebreid met een mansardedak, zoals deze ook vroeger op het gebouw te zien was. Het brouwerijgebouw bestaat straks dus uit twee verdiepingen. Op de benedenverdieping hebben de bezoekers een mooi zicht op het brouwproces. Vanzelfsprekend kunnen de gasten hier in een sfeervolle ambiance genieten van een Bombazijn-biertje. De bovenverdieping biedt plaats aan kleinschalige culturele activiteiten voor ongeveer tachtig tot honderd bezoekers.
Ondergronds
Zoals de tekeningen laten zien, vraagt het brouwen van bier heel veel ruimte. Allereerst zijn er de brouw- en opslagketels, waarmee meerdere smaken gebrouwen en opgeslagen kunnen worden. Daarnaast is er ruimte nodig voor het vullen en etiketteren van de flessen, evenals voor de opslag van het bier. Het mooie van De Bombazijn is dat al deze faciliteiten ondergronds gaan. Bezoekers van de tuin kunnen hier niets van zien, waardoor het authentieke karakter van de tuin mooi bewaard blijft.
Kom proeven
Elke zaterdag van 16.00 tot 21.00 uur
Het is inmiddels al bij vele bekend dat het ook mogelijk is om een biertje te komen proeven, zoals deze door de brouwers worden geproduceerd. Vrijwilligers staan klaar om de gasten te ontvangen en alles te vertellen over de diverse bieren die in voorraad zijn.
Er zijn ook mogelijkheden om De Bombazijn als groep op een ander moment te bezoeken. Een vrijwilliger van De Bombazijn verzorgt een informatieve rondleiding, gevolgd door een proeverij.
Meer weten over excursies? Bel 06 51285351